Maandag, 22 Januari 2018

Oogstfeest


Oude tijden herleven in Elden op zondag 13 augustus tijdens het jaarlijkse Oogstfeest. Rond de Eldense molen “De Hoop” is er tussen 11.00 uur en 17.00 uur een gevarieerd programma voor jong en oud.

Er zijn vele ambachtelijke activiteiten te zien op het terrein rond molen “De Hoop”. Zoals het dorsen van eerder gemaaid tarwe, het binden van koren en het opzetten van een korenmijt. Daarnaast is er een tentoonstelling van in bedrijf zijnde oude tractoren en landbouwwerktuigen. Ook is er de gehele dag een markt met oogstproducten en vele oude ambachten en demonstraties. Speciaal voor de allerkleinsten is er een kinderboerderij ingericht. Ook is er volop muziek en dans. Molen ‘De Hoop’ is eveneens de gehele dag in bedrijf en te bezichtigen.

Traditie

Het oogstfeest is ontstaan als verwijzing naar het rijke agrarische verleden van het Over-Betuwse dorp Elden (gem. Arnhem). De Stichting Evenementen Elden probeert daarmee een stuk traditie in ere te houden voor een groot publiek.

Ambachtenmarkt

Rond de molen is een zeer uitgebreide oude ambachtenmarkt. In een zestigtal kramen presenteren en demonstreren ambachtslieden hun werk in oude ambachten en kunstnijverheid. Zoals sigarenmaker, stoelenmatter, mosterdmaker, mandenmaker, imker, klompenmaker, bezembinder, nettenboeter en pottenbakker. Maar ook een houtsnijder, spinster en koperslager zullen tijdens de ambachtenmarkt niet ontbreken. Dit jaar zijn er bovendien ook kramen met streekproducten, brocante en sieraden.

Molen “De Hoop”

Bij voldoende wind is molen “De Hoop”de gehele dag in bedrijf en verzorgen de molenaars rondleidingen.